Wednesday, April 15, 2009

4 days left?

yerp! 4 days left before the final exam hit me..for real..huhu.. ntahla.. kadang-kadang rasa stress bila fikir kene buat terbaik n the best 4 my parents.. how hard it is, its our duty to fight n get the best result.. but then, somehow, aku ANNOYED with people yang taknak percaya bila aku ckp "aku tak habis study lagi".. n diorang ckp.. "eleh.. nnt dpt DL gak"..(ATT: xde unsur2 bangga diri di sini) aduhh.. this sem, jgn la berkata begitu kawan2.. bosan la dgr..my goal bukan itu.. aku belajar untuk kepuasan diri.. kepandaian itu bukan diukur pada DL or x kamu setiap sem.. uishh.. its a subjective.. very subjective.. dont simply judge people by looking at his/her grades.. itu palsu belaka.. hehe.. bukan la nak kata aku nh meniru ke ape, macam mana nak tiru jwb law paper.. sangat la merepek! hahah.. pape pon, aku akan berjuang sehingga ke hari terakhir!! so, guys, jommm study! jgn nak jwb quiz kat facebook jerrr..(mcm ckp kat diri sendirik)..ok la.. i think, this is my last post, rasa nya lahhh... so, aku nak beri beberapa kata nasihat.. (layak ke).. xpe, ingat-mengingatkan sesama rakan kan bagus...huu


1. for muslim, mcm mana rakus dan ghairah pun anda dalam memPULUN semua subjek tu, jgn lupa solat.. sbb di situlah terletak nya keberkatan kita dengan pencipta kita.. mcm mana nak dapat kejayaan jika kita memperlekehkan atau melengah2 kan kewajiban kepada Nya, PEMBERI kepada kita segala apa yang kita ada sekarang..solat mendekatkan kita pada NYA dan di situlah tempat kita memohon kejayaan.. tp ingat, jangan doa untuk kejayaan diri sendiri je.. doa untuk kejayaan semua, barulah berkat..=)

2. jika rasakan, otak semakin berserabut, terlampau banyak fakta kes esp tort, criminal...haha.. tak pasal! luangkan masa walaupun sedikit, untuk mengalunkan kitab suci AL QURAN, sebab di situ terdapat ketenangan yang kita xkan dapat.. walaupun kita duduk di pulau yang airnya biru..heheh.. kene makan jerung ade la kalau duduk kat situ..

3. jgn lupa, mintak maaf pada ibu bapa, minta halalkan segalanya, minta mereka doakan kejayaan kita, dan seboleh-bolehnya, jumpa la sebelum exam.. cium tangan n pipi.. dan peluk mereka! oooohh.. saya RINDU!! :(

4. dengan rakan-rakan jugak, minta maaf.. jgn simpan ape2 dendam.. maafkan kalau ade yang salah dengan kita..sebabnya, kesalahan itu tidak akan pernah luput dari kita, manusia yang hina ini.. jadi jangan anggap diri sendiri sahaja yang betul.. mohon lah maaf dan sila memaafkan..

5. kesihatan perlulah di jaga..tidur yang cukup, jangan stay up sampai bengkak2 mata.. jgn tahan perut, lapar makanlah.. tp jgn terlebih makan.. sebab nanti malas..
huhu..

6. lastly, belajar bukan untuk dapatkan grade yang gah dan boleh berbangga2.. belajar itu untuk kegunaan akan datang dan kepuasan diri.. jangan bersedih sekiranya keputusan ayng diperolehi tidak sehebat rakan-rakan yang lain.. Allah itu maha ADIL.. Dia akan memberikan apa yang setimpal dengan usaha kita.. jd, jangan dengan mudahnya putus asa sebab perjuangan hidup ini masih panjang.. so, betulkan niat anda.. dan


GOOD LUCK!! all the best kepada semua!

8 comments:

  1. Thanx for the tips, dear..

    good luck to you too..

    ReplyDelete
  2. i found u on blogspot! hehs, tp ni last post ke? huhu, thnx for the nasihat n tips. good luck for ur exam k

    ReplyDelete
  3. course korunk pakai calculator ker??

    ReplyDelete
  4. gud luck..
    iklan jap..
    pape pown nice blog!
    teruskan menulis

    ReplyDelete
  5. hi come and have a look at my pretty Tie Rack scarves and ties
    i post them directly from the UK :)

    http://shawlycious.blogspot.com/

    xoxo,
    nurul

    ReplyDelete